Elektronik gömülü sistem yazılım, donanım ve cihaz tasarımı, birçok mühendislik disiplinini kapsayan bir alandır. Elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, mekatronik mühendisliği, kontrol mühendisliği, haberleşme mühendisliği gibi alanlarda çalışan mühendisler, elektronik gömülü sistem ve cihaz tasarımı yapabilirler. Elektronik gömülü sistem ve cihaz tasarımı, ürünün gereksinimlerini analiz etmek, donanım ve yazılım mimarisini tasarlamak, donanım ve yazılım bileşenlerini seçmek, geliştirmek, test etmek, entegre etmek ve optimize etmek gibi aşamalardan oluşur.
Gömülü sistem yazılım ve donanım tasarımı, belirli bir amaç için özel olarak tasarlanmış elektronik donanım ve yazılımın entegrasyonu sürecidir. Gömülü sistem yazılımı, gömülü sistem donanımını kontrol eden ve istenen işlevleri gerçekleştiren programlardır. Gömülü sistem donanımı, gömülü sistem yazılımını çalıştıran ve gerekli arayüzleri sağlayan elektronik devrelerdir.
Gömülü sistem yazılım tasarımı, gömülü sistem donanım tasarımından farklıdır. Gömülü sistem yazılım tasarımı, gömülü sistem gereksinimlerini analiz etmek, yazılım mimarisini belirlemek, yazılım modüllerini geliştirmek, test etmek, hata ayıklamak ve optimize etmek gibi aşamalardan oluşur. Gömülü sistem yazılım tasarımı, gömülü sistem donanımının özelliklerine, kısıtlarına ve performansına uygun olmalıdır. Gömülü sistem yazılım tasarımı, C, C++, Assembly, Java, Python gibi dillerle yapılabilir. Gömülü sistem yazılım tasarımı, gömülü sistem yazılım mühendisleri tarafından yapılır.
Gömülü sistem donanım tasarımı, gömülü sistem gereksinimlerini analiz etmek, donanım mimarisini belirlemek, donanım bileşenlerini seçmek, devre şemasını çizmek, baskılı devre kartını tasarlamak, devreyi kurmak, test etmek ve optimize etmek gibi aşamalardan oluşur. Gömülü sistem donanım tasarımı, gömülü sistem yazılımının çalışabileceği ve istenen işlevleri yerine getirebileceği bir donanım platformu oluşturmayı amaçlar. Gömülü sistem donanım tasarımı, mikrodenetleyici, mikroişlemci, dijital sinyal işlemci, uygulamaya özel bütünleşmiş devre, GPU, RAM, ROM, EEPROM, flash bellek, ADC, DAC, sensör, aktüatör, LED, LCD, tuş takımı, motor, röle, transistör, direnç, kondansatör, diyot gibi bileşenlerden oluşabilir. Gömülü sistem donanım tasarımı, elektronik mühendisleri tarafından yapılır.
algosteknoloji.com
Algos Mekatronik Sistemler San. ve Tic. Ltd. Şti.