DC motorlar, doğru akım elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren cihazlardır. DC motorlar, fırçalı, fırçasız, step ve servo motorlar olmak üzere dört ana çeşide ayrılırlar. Bu çeşitlerin özellikleri ve kullanım alanları şöyledir:

Fırçalı DC motorlar: En temel ve yaygın DC motor çeşididir. Motorun içindeki sargılara elektrik akımı uygulandığında, sabit mıknatıslara zıt yönde oluşan manyetik kuvvetle dönerler. Bu akımın yönü, motorun sarımlarına temas eden fırçalarla değiştirilir. Fırçalı DC motorlar, kolay sürülebilir, ucuz ve dayanıklıdırlar. Ancak fırçaların aşınması, gürültü, kıvılcım ve bakım gerektirir. Fırçalı DC motorlar, redüktör ile beraber veya redüktörsüz şekilde birçok projede kullanılırlar.

Fırçasız DC motorlar: Fırçalı DC motorların yerini almaları için tasarlanmıştır. Motorun içindeki sargılara elektrik akımı uygulandığında, sabit mıknatıslara zıt yönde oluşan manyetik kuvvetle dönerler. Bu akımın yönü, elektronik hız kontrol devresi (ESC) tarafından değiştirilir. Fırçasız DC motorlar, fırçalı DC motorlara göre daha verimli, sessiz, uzun ömürlü ve yüksek performanslıdırlar. Ancak sürücü ile sürülmek zorunda olmaları, pahalı ve karmaşık olmaları dezavantajlarıdır. Fırçasız DC motorlar, mikroişlemci soğutma fanları, hard disk ve CD sürücüler, hobi elektroniği ve quadcopter gibi projelerde kullanılırlar.

Step motorlar: Konumlama hassasiyeti en yüksek DC motor çeşididir. Motorun içindeki sargılara elektrik akımı uygulandığında, sabit mıknatıslara zıt yönde oluşan manyetik kuvvetle belirli açılarda adım adım dönerler. Bu akımın yönü, mikrodenetleyici veya step motor sürücüsü tarafından değiştirilir. Step motorlar, çok hassas konumlama yapabilmelerine karşın fazla akım çekerler ve hareket hızları fırçalı ve fırçasız motorlara göre daha yavaştır. Step motorlar, 2 ve 3 boyutlu yazıcılarda, CNC makinelerinde, robotik kollarda ve optik cihazlarda kullanılırlar.

Servo motorlar: 0 ile 180 derece arasında istenilen konumda durabilecek DC motor çeşididir. Motorun içindeki sargılara elektrik akımı uygulandığında, sabit mıknatıslara zıt yönde oluşan manyetik kuvvetle dönerler. Bu akımın yönü, mikrodenetleyici veya RC kumanda alıcısı tarafından değiştirilir. Servo motorlar, harici bir sürücü devresine ihtiyaç duymazlar, ancak hareket ettirmek için bir mikrodenetleyici veya RC kumanda alıcısına gerek duyarlar. Servo motorlar, RC uçak, helikopter, araba gibi araçlarda kanat, direksiyon, kontrol yüzeyi gibi parçaların açısını kontrol etmek için kullanılırlar.

 

 

algosteknoloji.com

Algos Mekatronik Sistemler San. ve Tic. Ltd. Şti.

Motor Nedir? Motor Çeşitleri ve Sürücüleri